Uyumadan önce dişlerini fırçalamayan yandı! Bakın neye sebep oluyor

Diş sağlığınız sadece ağızda kalmaz aynı zamanda genel sağlığınızla da bağlantılıdır. Akciğer ve yoğun bakım uzmanı Dr. Neena Chandrasekaran, yatmadan önce dişlerinizi fırçalamamanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Chandrasekaran, bu alışkanlığın atlanmasının felç ve hipertansiyon risklerini artırabileceği konusuna dikkat çekti. 

Dr. Chandrasekaran, diş sağlığıyla ilgili birçok kişinin bilmediği önemli bir konuyla ilgili “Eğer uyumadan önce dişlerinizi fırçalamazsanız, kardiyovasküler hastalık riski artar.” ifadelerine yer verdi. 

GECELERİ DİŞ FIRÇALAMAMAK NEYE SEBEP OLUR? 

Dr. Chandrasekaran gece boyunca tükürük üretiminin azalmasının, ağız ve diş etlerindeki bakterilerin temizlenmesini zorlaştırdığını söyledi. Bu durumda dişlerde ve diş etlerinde bakteri birikmesine, plak oluşumuna yol açar. Plak, diş eti hastalıkları ve çürüklerin başlıca nedenidir ve buradaki bakteriler kolayca kan dolaşımına geçerken, damarlarımıza ve atardamarlarımıza zarar verebilir.

Bu durum, damar tıkanıklığı, damar sertliği, enfeksiyonlar, iltihaplanma gibi sağlık sorunlarına yol açabilir ve felç veya yüksek tansiyon riskini artırabilir. Damar sertleşmesi, atardamarların daralması ve kanın akışını zorlaştırması durumudur. Bu, kalp krizi ve felç riskini ciddi şekilde artırır, erken belirtileri genellikle görülmeyebilir fakat zamanla göğüs ağrısı, nefes darlığı, egzersiz sırasında bacak ve kollarınızda ağrı, sürekli yorgunluk ve kafa karışıklığı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

 

Related Posts

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

“Bu sonuçlar birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyi”

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Tıbbiyeliler Sendikası kuruldu: Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız

Yeni kurulan Tıbbiyeliler Sendikası’nın genel başkanı Ziya Aygün, “Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız” dedi.