Geçmişi milattan evvel 5 bin 500’e dayanan antik kent, Avrupalı seyyahlarca 17. yüzyılda keşfedildi. Yedi büyük kiliseden biri olarak Hristiyanların kutsal kitabı İncil’de ismi geçen antik kentteki birinci bilimsel hafriyat, 1961-1963’te yapıldı. 1990’lı yıllarda da yüzey araştırması gerçekleştirdi.
Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi ve Hafriyat Heyeti Lideri Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında 2003 yılında başlatılan hafriyatlar yıl boyunca sürüyor.
20 yıldır devam eden kazılar
AA’da yer alan habere nazaran; Laodikya’da yaklaşık 20 yıldır devam eden hafriyat ve onarımlar sonucunda kentte Suriye ve Stadyum caddeleri, sütunlarıyla ayağa kaldırıldı. Milattan sonra 494’te meydana gelen zelzelede yıkılan 1750 yıllık freskli traverten bloklar da gün yüzüne çıkarıldı.
Yeni eserler bulundu
Yine çalışmalarda 3 metre uzunluğunda 1906 yıllık Roma İmparatoru Marcus Ulpius Nerva Traianus’un (Trajan) heykeli ve 2 bin yıllık olduğu bedellendirilen rahip başı heykeli de bulundu.
Restorasyonu tamamlandı
Ayrıca kentte 2200 yıl evvel inşa edilmiş ve milattan sonra 5. yüzyıla kadar kullanılan Batı Tiyatrosu’nun onarımı tamamlanarak açıldı.
Geçmiş yıllarda toprak altından çıkartılan ve onarımı süren 2 bin yıllık Traian Çeşmesi’nin yıl sonuna kadar ayağa kaldırılması planlanıyor.