Ticaret yeniden başladı! Suriye’de dengeler değişiyor, kuyruğun ucu bucağı yok

Suriye’de Baas Rejimi Son Buldu

Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın ardından muhalif güçler, 61 yıllık Baas rejimine son verdi. Esad’ın düşmesiyle başkent Şam ve Halep gibi büyük şehirlere yurt dışından ürünler giriş yapmaya başladı. Türkiye’den ihraç edilen ürünler de Suriye’nin dört bir yanına ulaşmaya başladı. Türkiye ve Suriye arasındaki ticaret genişledikçe, Hatay’daki sınır kapıları da etkilendi. Sınır kapılarında araç sayısı yaklaşık 2 bin seviyesine ulaştı. Ancak, yönetimdeki değişiklikler ve artan vergiler nedeniyle tüccarlar arasında sorunlar yaşanıyor ve sınır kapılarında kilometrelerce araç kuyrukları oluştu. Havadan dronlarla görüntülenen devasa tır kuyrukları dikkat çekiyor.

“Savaş Öncesine Göre Araç Sayısında Yükseliş Var”

Sınırı geçen araç sayısında belirgin bir artışın yaşandığını dile getiren tır şoförü Abdulhamit Bingöl, “Suriye’deki iç savaşın yoğun olduğu dönemde sınırı geçemiyorduk. Esad’ın uygulamaları ve baskıları nedeniyle zor günler yaşadık. Şimdi ise durum daha iyi. Şu anda günde yaklaşık 400 araç geçerken, savaş öncesinde bu sayı 150 civarındaydı. Müslüman aleminin rahatlaması için büyük bir adım olan savaşın bitmesi, işlerin iyileşmeye başladığını gösteriyor. Azez, Afrin ve diğer Suriye bölgelerine seyahat ediyoruz. Ancak, Suriye devletinin artan vergilerinden dolayı bazı problemler yaşıyoruz ve beklemek zorunda kalıyoruz” dedi.

“Geçişler Eskiye Göre Daha İyi Durumda”

Ticaret hacminin arttığını ve araç sayısının yükseldiğini belirten tır şoförü Yücel Keskincik, “Bu hafta Salı gününden beri sınırda bekliyorum. Ancak, sıramın geleceği Pazartesi’yi beklemek zorundayım. Cilvegözü sınır kapısından geçiş yapmaya çalışıyoruz ve uzun bekleme süreleri problem yaratıyor. Eskiden bu kadar sıra bekleme sorunu yaşamazdık. Şu anda savaşın bitmesiyle geçişlerin daha akıcı hale geldiğini söyleyebilirim. Ancak vergi artışları nedeniyle tüccarlar zorlanıyor ve bu da bekleme sürelerine yansıyor” şeklinde konuştu.

“Tüccarlar Vergi Zamlarından Memnun Değil”

Yeni vergiler nedeniyle tüccarların sıkıntı yaşadığını ifade eden tır şoförü Hüseyin Kızıldağ ise, “Savaşın sona ermesi güzel bir gelişme ancak bazı zorluklarla karşı karşıyayız. Suriye’nin vergi artışları, giriş ve çıkışları yavaşlatıyor. Güvenlik konusunda ise endişe duymuyoruz, burada güvenliği sağlam bir şekilde aracımızı terk edebiliyoruz. Şu anda 6 gündür bekliyoruz ve sırayla geçiş yapabiliyoruz. Eskiden 3 günde geçerken şimdi vergi zamları nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Related Posts

2025 Temmuz emekli maaşları ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı yüzde kaç zamlanacak?

Haziran enflasyon verisinin açıklanması ile emekli maaşı nihai zam oranı ortaya çıkacak. Bilindiği üzere SSK Bağkur emekli maaşı zammı 6 aylık enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Peki, 2025 Temmuz emekli maaşları ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı yüzde kaç zamlanacak?

Bakan Şimşek işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye’de koza üretiminin 100 tonu aşması bekleniyor

Türkiye’de geçen yıl 85 tonu bulan yaş koza üretiminin bu yıl 100 tonu aşması bekleniyor.

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

Bakan Şimşek: Enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesine indi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) en önemli önceliklerinin hayat pahalılığıyla mücadele, yani enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirterek, “Bu yönde epey mesafe kat ettik. Son bir yıldır kesintisiz şekilde devam eden bir dezenflasyon süreci söz konusu.” dedi.

Merkez Bankası ve hükümet arasında enflasyon krizi büyüyor

Kazakistan Parlamentosu’nda bugün düzenlenen ortak oturumda, vekiller ile Merkez Bankası Başkanı arasında ülke ekonomisinin en yakıcı sorunlarından biri olan enflasyon üzerine kritik bir tartışma yaşandı. Milletvekili Bakıtcan Bazarbek, Merkez …