Otizmli bireylerin aileleri destek beklerken, Sağlık Bakanlığı’ndan iptal kararı!

Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon otizmli bireyin bulunduğu tahmin edilirken, ailelerin temel haklara erişiminde yaşadığı zorluklara yeni bir engel daha eklendi. Sağlık Bakanlığı’nın, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik 2. Ulusal Eylem Planı kapsamında öngörülen, öfke, duygusal çöküş veya kriz anlarında ailelere destek olacak “Kritik Müdahale ve Güvenli Alan” birimlerinin kurulmasına yönelik maddenin iptal edilmesi, aileler arasında büyük tepkiye yol açtı.

2023–2030 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan ve eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından 2 Nisan 2023 tarihinde ilan edilen plan, otizmli bireylerin erken tanı, takip ve müdahale programlarıyla desteklenmesini hedefliyordu. BirGün’ün haberine göre, planın önemli maddelerinden biri olarak yer alan “Kritik Müdahale ve Güvenli Alan” hizmeti, tam teşekküllü hastaneler bünyesinde çok disiplinli acil müdahale ekiplerinin oluşturulmasını öngörüyordu. Ancak, Aralık 2024’te Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, bu madde eylem planından çıkarıldı.

“Ailelerin ihtiyaç duyduğu destek ortadan kaldırıldı”

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Sedef Erken, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bakanlık, çözüm üretilmeden bu maddenin iptalini gerçekleştirerek, otizmli çocuklara sahip ailelerin en kritik anlarında yanlarında olacak desteği ortadan kaldırdı. Bu durum, uzun süredir beklediğimiz ve ailelerin ihtiyaç duyduğu desteğin eksikliğini daha da derinleştiriyor. Konuyu hukuki yollarla da takip ediyoruz.”

Tasarruf tedbirleri

“Ülkemizdeki otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen eylem planı, uygulama aşamasında ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Mevcut bakım merkezlerinin yetersizliği, artan şiddet olayları ve personel eksikliği ailelerin endişelerini artırıyor. Ekonomik tasarruf tedbirleri, bu alandaki yatırımları ve çözüm önerilerini engelliyor.”

Sağlık Bakanlığı’nın kararının, otizmli ailelerin yaşadığı sıkıntıları daha da ağırlaştırdığı vurgulanan haberde, aileler “Sorunlarımız her geçen gün büyüyor; acil ve somut çözümler üretilmeli” diyerek seslerini duyurmaya devam ediyor.

 

Related Posts

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

“Bu sonuçlar birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyi”

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Tıbbiyeliler Sendikası kuruldu: Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız

Yeni kurulan Tıbbiyeliler Sendikası’nın genel başkanı Ziya Aygün, “Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız” dedi.