Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: İstifa dilekçesine bunları yazan kıdem tazminatı hakkını kaybediyor

İşten Ayrılan İşçilerin Kıdem Tazminatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İşten istifa eden bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için sadece haklı bir nedeni olması yeterli değildir, aynı zamanda doğru bir şekilde nedenini belirtmesi de gereklidir. Aksi halde, haklı iken haksız duruma düşebilir.

Kıdem tazminatı, bir işçinin en önemli güvencelerinden biridir. Ancak, işten kendi isteğiyle ayrılan bir işçinin bu hakkı kazanabilmesi, istifasını nasıl gerekçelendirdiğiyle doğrudan ilişkilidir.

Ahmet Kıvanç’ın Habertürk gazetesinde yayımlanan köşe yazısında belirttiğine göre; “kişisel sebepler” gibi belirsiz ifadelerle yapılan istifalar, işçiyi kıdem tazminatı hakkından mahrum bırakabilir ve aynı zamanda ihbar tazminatı ödeme riski doğurabilir.

Kıdem Tazminatı Alabileceğiniz Durumlar Nelerdir?

İşçinin haklı fesih yapabileceği durumlar şunlardır:

  • Yapılan iş, işin niteliğinden kaynaklanan sebeplerle işçinin sağlığı veya yaşamı için tehlikeli ise.
  • İşçinin sürekli olarak yakın temas halinde olduğu işveren ya da başka bir işçi bulaşıcı hastalığa tutulursa veya işçinin işle bağdaşmayan bir hastalığa yakalanırsa.
  • İşveren iş sözleşmesi sırasında önemli bir konuda gerçeğe aykırı bilgi verirse, yanlış nitelikler veya şartlar göstererek işçiyi yanıltırsa.
  • İşveren işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna hakaret eder, cinsel tacizde bulunur.
  • İşçi işyerinde cinsel tacize uğrarsa ve durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
  • Ücret zamanında ve eksiksiz ödenmezse.
  • İşyerinde uzun süreli iş durmasına neden olabilecek zorlayıcı durumlar ortaya çıkarsa.

Haklı Fesih Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşçi, yukarıdaki durumlar gerçekleştiğinde ihbar süresini beklemeden iş akdini feshedebilir. İşveren, bu durumda iş akdini fesheden işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

İşçinin en yaygın haklı fesih sebebi ücretinin zamanında ve eksiksiz ödenmemesidir. Bayram tatillerinde veya fazla çalışma ücretinin ödenmemesi de bu kapsama girer.

İşçinin alın terinin karşılığı olan ücret, yasalarca koruma altındadır. İşveren, ücreti tam veya zamanında ödemediği takdirde bu durumun cezasını çeker. İşçi, ücretinin ödenmemesi durumunda haklı bir şekilde işten ayrıldığında, işveren kıdem tazminatını ödemezse bile dava açtığında kazançlı çıkar.

Related Posts

Borsa güne yükselişle başladı (25 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,92 değer kazanarak 10.689,05 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 18,90 puan ve yüzde 0,18 artışla 10.707,95 puana çıktı. Bankacılık …

YUAN High-Tech’ten Yeni Yapay Zeka Platformu: Pandora

YUAN High-Tech, NVIDIA destekli Pandora yapay zeka platformunu tanıttı, gerçek zamanlı hizmet sunuyor.

Türkiye’nin inşaat devi iflasın eşiğinde

Türkiye’nin önde gelen inşaat ve gayrimenkul firmalarından Atış Yapı konkordato talep etti.

Son 9 gün! Kaçıran ceza ödeyecek

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için 2025 yılı ikinci ödeme döneminin son günü yaklaştı. Yüz binlerce araç sahibi ödeme planını ayarlayarak vergi sürecinin geçirmemeye çalışıyor. Ödeme tarihini kaçıranları ise cezalar bekliyor. İşte MTV ödemeleri için …

Asgari ücret net 44 bin 546 TL oldu: Bakan Gardiyanoğlu açıkladı

KKTC’de sendikalarla görüşmeleri sonlandıran Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2025 yılının ikinci asgari ücret rakamını belirledi. ÇALIŞMA BAKANI AÇIKLADI Kıbrıs Gündem’in haberine göre; asgari ücrete son açıklanan hayat pahalılığı olan yüzde 17.79 …

Memur ve memur emeklisini sorusu yanıtını buldu: Enflasyon farkı hesaplara ne zaman yatacak?

2025 Temmuz ayında açıklanan emekli maaş zammı, milyonlarca emekli tarafından merakla bekleniyordu. Temmuz-Aralık dönemi için yapılan yüzde 16,67’lik maaş artışı, en düşük emekli maaşını 16 bin 881 TL’ye çıkarıldı. Ancak farkların ne zaman ödeneceği henüz netleşmedi. Peki farklar ne zaman yatacak?