Hizmet ihracatında 2022’nin gözde girişimi ulaştırma ve depolama oldu
2022’de Ulaştırma ve Depolama Sektörü Hizmet İhracatında Öne Çıktı
ANKARA (İGFA) – Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, 2022 yılında uluslararası hizmet ticareti analiz edildi.
Seyahat hariç uluslararası hizmet ticareti verileri incelenerek, hizmet ihracatı yapan işletmelerin özellikleri ortaya çıkarıldı.
Girişim özelliklerine göre, 2022’de hizmet ihracatının yüzde 64,4’ü büyük ölçekli işletmeler tarafından gerçekleştirilirken, mikro ölçekli girişimlerin payı yüzde 6,7 oldu. Çalışan sayısı 1-9 arasında olan mikro işletmeler, toplam hizmet ihracatının yüzde 63,2’sini oluşturdu.
Küçük ölçekli işletmelerin hizmet ihracatındaki payı yüzde 12,2 iken orta ölçekli işletmelerin payı yüzde 16,2 olarak belirlendi. 250 ve daha fazla çalışana sahip işletmeler ise hizmet ihracatının yüzde 3,0’ını gerçekleştirdi.
Hizmet ithalatında ise, mikro ölçekli işletmelerin payı yüzde 54,2 oldu. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin hizmet ithalatındaki payları sırasıyla yüzde 8,5 ve yüzde 17,9 olarak gerçekleşti.
Ulaştırma ve Depolama Faaliyetleri Hizmet İhracatının Yüzde 72,6’sını Oluşturdu
Toplam 47 milyar 420 milyon dolarlik hizmet ihracatının büyük bir kısmı, ulaştırma ve depolama sektöründe faaliyet gösteren işletmeler tarafından gerçekleştirildi. Bilgi ve iletişim faaliyetlerinin payı ise 3 milyar 576 milyon dolar olarak belirlendi. İmalat sanayindeki işletmelerin hizmet ihracatı ise 3 milyar 116 milyon dolar olarak kaydedildi.
İthalat tarafında ise, imalat sanayi girişimlerinin 10 milyar 604 milyon dolarlık payı ön plana çıktı.
Yabancı kontrollü işletmeler, hizmet ihracatının yüzde 15,6’sını gerçekleştirirken, finansal hizmetlerde Türkiye kontrollü girişimler öne çıktı.