Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Yapay Zeka ile Prostat Kanseri Tedavisinde Yeni Bir Adım Atıldı

Bilim insanları yapay zekayı kullanarak prostat kanseri hastalarının dörtte birinin ömrünü uzatabilecek bir buluş yaptı.

Prostat kanseri tedavilerinde, hastalığın diğer organlara yayılmasına neden olan testosteron hormonunu bastıran abirateron adlı bir ilaç kullanılmaktadır. Ancak, bu ilaç prostat kanserinin diğer organlara sıçramadığı hastalara önerilmiyordu.

İngiltere’deki University College London ve Institute of Cancer Research’ten araştırmacılar, yapay zeka yöntemi kullanarak kanserin yayılmadığı hastalara da abirateron ilacının faydalı olabileceğini belirledi.

Araştırmacılar geliştirdikleri yapay zeka teknolojisi sayesinde tümör örneklerini analiz ederek, hangi hastaların bu ilaçtan fayda görebileceğini tespit edebiliyorlar.

Prostat kanseri olan hastaların dörtte biri, bu yeni buluş sayesinde hayatta kalma şanslarını artırabilecekleri ve ölüm risklerinin önemli ölçüde azalabileceğini belirtildi.

Institute of Cancer Research’ten Prof. Nick James, bulguların olumlu olduğunu vurgulayarak, abirateron ilacının maliyetinin düşmesiyle daha fazla hastanın tedavi edilebileceğini dile getirdi.

Prostat kanseri, pek çok ülkede erkekler arasında ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Türkiye’de ise erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür.

Abirateron etken maddeli ilaçlar Türkiye’de reçeteli olarak satılmakta olup, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli koşullarda karşılanabilmektedir.

Related Posts

Amazon’un sessiz savaşçısı: Akrep zehri kanser hücrelerini nasıl yok ediyor?

Amazon’un sessiz savaşçısı: Akrep zehri kanser hücrelerini nasıl yok ediyor?

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

“Bu sonuçlar birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyi”