Danimarka, 2040 yılında emeklilik yaşını 70’e çıkaran yasayı kabul etti. Böylece Danimarka, Avrupa’da en yüksek emeklilik yaşına sahip olacak. 2006’dan bu yana emeklilik yaşı, yaşam beklentisine göre belirlenen Danimarka’da, her beş yılda bir bu yaş sınırı gözden geçiriliyor. Şu anda 67 olan yasal emeklilik yaşı, 2030’da 68’e, 2035’te ise 69’a yükselecek. 1 Ocak 1971 ve sonrasında doğan herkes için emeklilik yaşı 70 olacak. Yasa, 81 “evet” ve 21 “hayır” oyu ile kabul edildi.
SENDİKALARDAN SERT TEPKİ
Sendikaların öncülüğünde Kopenhag’da emeklilik yaşı artışına karşı protestolar düzenlendi. Danimarka İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Jesper Ettrup Rasmussen, emeklilik yaşının artırılmasını “tam anlamıyla adaletsiz” olarak değerlendirdi. “Danimarka’nın ekonomisi güçlü ancak AB’nin en yüksek emeklilik yaşına sahibiz. Bu durum, insanların onurlu bir yaşlılık dönemi geçirme hakkını ellerinden alıyor” dedi.
AVRUPA’DA TABLO KARIŞIK
Avrupa genelinde emeklilik yaşları ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Birçok hükümet, yaşam beklentisinin artması ve bütçe açıklarıyla mücadele gerekçesiyle emeklilik yaşı artışına gidiyor.
İsveç’te bireyler, emeklilik maaşını en erken 63 yaşında almaya başlayabiliyor. İtalya’da standart emeklilik yaşı 67 olsa da, bu yaş da yaşam beklentisine göre 2026’da yeniden değerlendirilecek. Birleşik Krallık’ta ise 6 Ekim 1954 ile 5 Nisan 1960 arasında doğanlar 66 yaşında emekli olabilirken, daha sonraki doğumlular için bu yaş kademeli olarak artıyor. Fransa’da ise 2023’te çıkarılan yasa ile emeklilik yaşı 62’den 64’e yükseltilmişti, ancak bu karar büyük tepkilere ve protestolara neden olmuştu.