SİYAD Onur ve Emek ödüllerinin sahipleri belli oldu

Sinema Yazarları Derneği’nden (SİYAD) yapılan açıklamaya göre, bu yıl 10 Mart’ta düzenlenecek törenle
yönetmen Şerif Gören ile oyuncu Hale Soygazi’ye Onur Ödülü,yapımcı Nida Karabol ile yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz’a da Emek Ödülü verilecek.

SİNEMA YOLCULUĞUMUZUN KİLOMETRE TAŞI: ŞERİF GÖREN

Geçen aralık ayında kaybettiğimiz Şerif Gören, büyük sinema yolculuğumuzun
unutulmaz yönetmenlerinden biriydi ve Türk sinemasının sinemacılar kuşağının son
temsilcilerindendi.

1944’te İskeçe’de doğan Gören, İstanbul Erkek Lisesi’nde okuduktan
sonra 1962 yılında sinema dünyasına adım attı. Önceleri kurgucu olsa da yönetmen
yardımcısı olarak birçok usta isimle çalıştı.

1974’te çekimine Yılmaz Güney’in başladığı ‘Endişe’ filmini tamamlayarak yönetmenliğe adım adan Gören’in bu ilk filmi Antalya Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil altı dalda ödül kazandı.

Metin Erksan, Lütfi Akad ve Yılmaz Güney’in başlattığı toplumsal gerçekçilik akımının ikinci kuşağında yer alan Gören, o dönem ‘Köprü’, ‘Darbe’, ‘Deprem’, ‘Gelincik’, ‘Derviş Bey’, ‘Almanya Acı Vatan’ gibi sayısız klasiğe imza attı. Bu dönemde bir yandan da sinema emekçilerinin hakları için örgütlü bir mücadeleye girişti. 1973’te Sinema İşçileri Sendikası’nın kuruluşunda görev alarak başkanlığını üstlendi. 1979-1980 yılları arasında ise Yönetmenler Derneği başkanlığı yaptı. Dernek başkanı olduğu için 12 Eylül askeri darbesinin ardından tutuklandı.

Cezaevinden çıktıktan sonra Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan ‘Yol’ ile birlikte ‘Sen Türkülerini Söyle’, ‘Kurbağalar’, ‘Yılanların Öcü’, ‘Katırcılar’, ‘Firar’, ‘On Kadın’ gibi filmler çekerek sinema yolculuğuna devam eden Gören, yönettiği filmlerle birçok ödül aldığı gibi sayısız davayla da muhatap oldu.

90’larda yerli sinemaya küsen seyircinin salonlara geri dönüşünü müjdeleyen ilk yapımlardan ‘Amerikalı’ ile bir başka ilke daha imza attı. Filmlerinde toplumsal sorunlara ayna tutması bir yana sinematografik olarak da yenilikçi yaklaşımıyla sinemamızın ustaları arasına adını yazdırdı. Ulusal ve uluslararası pek çok festivalde jüri başkanlığı yapan, sinemanın büyük yolculuğunu itinayla takip eden Şerif Gören, sektörde her zaman fikir ve tecrübelerine başvurulan duayen bir yönetmenimizdi. .

GELENEK İLE GELECEĞİN ODAK NOKTASI: HALE SOYGAZİ

Bir yanda ‘Vurun Kahpeye’, ‘Oh Olsun’, ‘Süt Kardeşler’ gibi dönemin ana akım
sinemasının nitelikli örneklerinde bir yandan da ‘Maden’, ‘Bir Yudum Sevgi’, ‘Bekle Dedim
Gölgeye’, ‘Bir Avuç Cennet’, ‘Kadının Adı Yok’ gibi yenilikçi filmlerde rol alan Hale
Soygazi, sinema kariyeri düşünüldüğünde Türk sinemasında istisnai bir yere sahip.

Hale Soygazi 1970’li yılların ortasında oynadığı melodramlarla geniş bir kitle
tarafından tanındı. O yıllarda Türkiye’nin geçirdiği çalkantılı dönem sinema sektörünün krize
girmesine neden olunca Hale Soygazi bir süre sinemaya ara verdi.

1978 yılında Yavuz Özkan’ın ‘Maden’ filmiyle yeniden beyazperdeye dönüş yaptı ve bu filmdeki performansıyla Antalya Altın Portakal’da En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Ardından ticari filmlerde
oynamayı reddeden Soygazi, 12 Eylül askeri darbesi sonrasında politik mücadele içinde yer
aldı ve sinema sektöründe çalışan meslektaşlarının hakları için mücadele etti. Uzun bir aradan
sonra ilk kez kamera karşısına geçtiği Atıf Yılmaz’ın yönettiği ‘Bir Yudum Sevgi’deki
rolüyle 1984 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ikinci kez En İyi Kadın Oyuncu
Ödülü’ne layık görüldü.

Hale Soygazi bu filmden sonra yönetmenliğini yine Atıf Yılmaz’ın yaptığı ‘Bekle
Dedim Gölgeye’ ve Duygu Asena’nın aynı adlı romanından uyarlanan ‘Kadının Adı Yok’
filmlerinde rol aldı. 2000’li yıllarda birtakım dizilerde rol aldığı gibi ‘Küçük Prens’in
sahnelenmesiyle ilk kez tiyatro sahnesinde de performans sergiledi.

Sinemaya yaptığı katkılardan dolayı 2004’te Antalya Altın Portakal Film Festivali, 2009’da İstanbul Film
Festivali, 2022’de Adana Altın Koza Film Festivali ve 2024’te Nürnberg Film Festivali
tarafından Onur Ödülü’ne değer görüldü.

SİNEMANIN GÖRÜNMEZ KAHRAMANI: NİDA KARABOL

Nida Karabol İstanbul’da doğdu. İtalyan Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji
bölümünü bitirdi. Lise yılları itibariyle telif hakları ajansı olan annesinin kurduğu Umut Sanat
Ürünleri’nde görev almaya başladı. Böylece dünya ve ülke sinemalarını, uluslararası etkinlik
ve festivallerini yakından tanıma imkânı buldu. Bu doğrultuda özellikle Avrupa bağımsız
sinemasının örneklerini ve televizyon kuruluşlarını Türkiye’de temsil etti. Umut Sanat olarak
bu filmleri genç seyirci kitlesine ulaştırmak için üniversitesi olan kentlerde sinema salonları açtı. Aynı zamanda şirketin temsilcilik ve dağıtım çalışmaları sürerken, Nida Karabol
yapım bölümünü kurdu. 1995 yılında Mustafa Altıoklar’ın yönettiği ‘İstanbul Kanatlarımın
Altında’, 2000 yılında Serdar Akar’ın yönettiği ‘Dar Alanda Kısa Paslaşmalar’ filmlerinin
yapımcılığı Umut Sanat bünyesinde gerçekleştirdi. ‘İstanbul Kanatlarımın Altında’ Türk
filmlerinin sinema salonlarına geri dönüşünü sağlayan filmlerden birisi olarak tarihe geçti.
Sonraki yıllarda yönetmenliğini Pelin Esmer’in yaptığı ‘Oyun’ (2005), ’11’e 10 Kala’ (2009)
ve ‘Gözetleme Kulesi’ (2012) filmlerinin yapımcısı oldu. Ayrıca film müzik albümleri ve
kısa filmlere de yapımcı olarak katkı sundu.

Nida Karabol, 1996-2007 yılları arasında SESAM Yönetim Kurulu’nda görev aldı.

Ulusal ve uluslararası birçok film festivalinde jüri üyesi oldu.

Geçen yıl 27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü aldı.

EMEK MÜCADELESİNDE ANITSAL BİR İSİM: MUZAFFER HİÇDURMAZ

1944 yılında Eskişehir’de doğan Muzaffer Hiçdurmaz, Yeşilçam’da kamera asistanlığından yönetmenliğe uzanan kariyeri boyunca Türk sinemasında işçi sınıfının sesi oldu. 14 yaşında sinema sektörüne adım atan Hiçdurmaz, 1962’den itibaren setlerde görev almaya başlamış, Lütfi Akad, Şerif Gören, Ertem Eğilmez, Süreyya Duru, Halit Refiğ, Ertem Göreç, Bilge Olgaç gibi birçok ustayla çalışarak sinema dünyasında yönetmen yardımcısı olarak kendine sağlam bir yer edindi. Ayrıca Pier Paolo Pasolini, Elia Kazan ve Alain Robbe-Grillet gibi uluslararası yönetmenlerle çalışma imkânı da buldu.

1987 yılında çektiği ve işçi sınıfının sorunlarını perdeye taşıyan ‘Çark’ filmi, sanayileşememiş bir toplumun emekçilerini anlatarak dönemin sinema anlayışına toplumsal gerçekçi bir bakış açısı kazandırdı. Hiçdurmaz, yalnızca bir sinema emekçisi değil, aynı zamanda eğitimci olarak da kendisinden sonraki kuşaklara rehberlik etti. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde sinema dersleri vererek genç sinemacılara yol gösterdi. Yeşilçam’ın avantür filmlerinden işçi hikâyelerine uzanan geniş bir yelpazede çalışmaları bulunan Hiçdurmaz, disiplini, çalışkanlığı ve sevecenliğiyle sinema dünyasında iz bırakan bir isimdir.

Related Posts

Bugün Resmi Gazete kararları 2 Temmuz 2025 Çarşamba || Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı!

2 Temmuz 2025 Resmi Gazete kararları yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32944 sayılı Resmi Gazete’de bugün, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen yönetmelik, 2 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Ayrıca Resmi Gazete’de Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Demiryolu Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları Yönetmeliği de yayınlandı. Peki, 2 Temmuz bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 32944 Sayılı 2 Temmuz 2025 Tarihli Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.

Hoş geldin temmuz ayı mesajları ve sözleri 2025 || Temmuz ayı ile ilgili güzel ve anlamlı sözler

Temmuz ayı, yazın enerjisi ve sıcacık duygularıyla 2025’te kapımızı çaldı. Sosyal medyada paylaşılmak üzere hazırlanan en güzel, anlamlı ve duygusal “Hoş Geldin Temmuz” mesajları ve sözleri, yeni başlangıçların, umutların ve yaz coşkusunun habercisi. Deniz kokusu, güneşin sıcaklığı ve tatil ruhunu yansıtan bu özel sözlerle Temmuz ayını sevdiklerinizle kutlayın. İşte 2025 Temmuz ayı için en beğenilen mesajlar, resimli paylaşımlar ve ilham veren sözler!

Tekirdağ’da denize girmek yasak mı? Tekirdağ’da hangi ilçelerde denize girmek yasaklandı? Valilikten önemli duyuru

Tekirdağ’da denize girmek yasaklandı mı sorusu, hava muhalefeti nedeniyle merak konusu oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM), Marmara Bölgesi için ’kuvvetli rüzgar’ uyarısında bulunmasın ardından Tekirdağ’ın denizlere kıyısı bulunan ilçelerinde bugün denize girmek yasaklandı. Peki, Tekirdağ’da hangi ilçelerde denize girmek yasaklandı? İşte, merak edilen o ayrıntılar

24 HAZİRAN SÜPER LOTO SONUÇLARI 2025 SORGULAMA EKRANI (Online tek tıkla hızlı görüntüle) | Milli Piyango Online canlı Süper Loto çekiliş sonuçları açıklandı: 22 milyon TL’yi aşan ikramiye devretti!

Süper Loto sonuçları sorgulama ekranı 24 Haziran 2025 Milli Piyango Online üzerinden erişime açıldı. Sisal Şans tarafından haftanın 1. Süper Loto canlı çekilişi, 24 Haziran 2025 Salı akşamı noter huzurunda tamamlandı. Milli Piyango TV Youtube kanalından da yayınlanan çekiliş sonrası bu akşamki Süper Loto çekiliş sonuçları ve hangi numaraların kazandırdığı belli oldu. Çekilişte 6 bilen çıkmayınca tam 22 milyon 607 bin 218 TL ikramiye devretti. 5 bilen 15 kişi de 115.686,7 TL kazandı. Süper Loto sonucu sorgulama ekranı millipiyangoonline.com üzerinden tek tıkla ikramiyeler öğrenilebiliyor. Peki, bugünkü Süper Loto’da hangi numaralar kazandırdı? İşte, 24 Haziran 2025 Süper Loto sonucu sorgulama online ekranı ve çekiliş sonuçlarıyla ilgili bilgiler.

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık kimdir, kaç yaşında, nereli? Muzaffer Bıyık’ın sağlık durumu nasıl, yaşıyor mu? İşte hayatı, biyografisi ve son durumu!

Muzaffer Bıyık’ın sağlık durumu, son dakika haberinin ardından gündeme geldi. Alınan bilgiye göre Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, intihar eden zabıta personelinin tabancasından çıkan kurşunun isabet etmesi sonucu yaralandı. Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Bıyık’ın, Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldığı bildirildi. Bu gelişme sonrası Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık kimdir, yaşıyor mu? soruları gündemde yer aldı. AK Parti’nin kuruluşundan bu yana Ekonomik İşler Başkanlığı, İlçe Teşkilat Başkanlığı ve çeşitli görevler üstlenen Bıyık, 31 mart 2019 yerel seçimlerinden itibaren, Darıca Belediye Başkanlığı yapıyor. Peki, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? İşte, Muzaffer Bıyık’ın biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.

Bugün karne günü

Okul öncesinden lise kademesine kadar yaklaşık 20 milyon öğrenci, bugün karne alarak 3 ay sürecek yaz tatiline giriyor.