76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Yapılan Çalışmada Teruzorun Boyun Kemiği Keşfedildi

Kanada’nın Alberta bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği bulundu.

Dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olan teruzorlar, tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak biliniyor.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiğinin, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğu belirlendi. Bu yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin ediliyor, yetişkinlerin ise 10 metreye kadar kanat açabildiği biliniyor.

Yapılan araştırmalara göre, kemiği inceleyen bilim insanları, üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi keşfettiler.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown yaptığı açıklamada, “Teruzor kemiklerinin çok hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin oldukça nadir olduğunu” belirtti, ayrıca bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da nadir bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışmada paylaştılar ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvanın yaptığını tespit etti.

Popüler bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasına ait Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası kabul ediliyor.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av–avcı ilişkileri hakkında önemli ipuçları sunuyor ve timsahların yavru teruzorları avladığı veya beslediği düşüncesini destekliyor.

Dr. Brown ise yaptığı açıklamada, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabiliyor olması son derece etkileyici” dedi.

Her zaman en eksiksiz fosilin değil, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Ölüm bir hata mı? Peter Thiel insanlığı yeniden kodlamak istiyor!

Teknoloji dünyasının en etkili isimlerinden Peter Thiel, sadece şirketleriyle değil, fikirleriyle de yeni bir dünya kurmak istiyor. Transhümanizmden küresel düzene, insanın geleceğini kökten değiştirmek isteyen Thiel’in sıra dışı planları tartışma yaratıyor.

VPN devinden sıra dışı bir yapay zeka sohbet robotu: Lumo hazır!

Proton’un geliştirdiği Lumo, kullanıcı verilerini merkezi olarak toplamayan ve konuşmaları saklamayan bir sistemle çalışıyor. Uygulama, diğer yapay zeka araçlarından farklı olarak, veriye dayalı model eğitimini tamamen dışarıda bırakıyor.

Fallout’un karanlık şehri Necropolis bu kez FPS olarak karşımızda

Fallout’un efsanevi bölgesi Necropolis, hayran yapımı “Fallout: Bakersfield” moduyla FPS olarak geri dönüyor. Fragman ve detaylar burada!

Dünyanın en büyük bataryalı telefonu geliyor: İnceliği şaşırttı

Akıllı telefon sektöründe pil ömrü yarışı yepyeni bir boyuta taşınıyor. Sektörün güvenilir sızıntı kaynaklarından Digital Chat Station’ın paylaştığı bilgilere göre, 2026 yılında dünyanın ilk 10.000 mAh bataryalı akıllı telefonu tanıtılacak. Üstelik bu yüksek kapasiteye rağmen cihaz yalnızca 8,5 mm kalınlığında olacak.

Teleskopların gözünden kaçıyor ama Ay’dan kopan parçalar Dünya’nın etrafında

Yapılan yeni bir araştırma Ay’dan kopan parçaların Dünya etrafında kısa süreli de olsa kaldığını buldu. Teleskoplarla tespit etmenin oldukça zor olduğu bu parçalar geçici olarak Dünya’nın mini Ay’ı oluyor.

OpenAI’ın “gizli” modeli matematik şampiyonu oldu

ChatGPT’nin sahibi OpenAI firmasının gizli tuttuğu yeni model, olimpiyatlarda altı sorudan beşini çözerek 42 üzerinden 35 puan elde etti.