1 Mayıs’a özel rapor yayımlandı: İşçi ücretleri erirken patron maaşları uçuşta!

Oxfam Raporuna Göre: CEO Maaşları Hızla Artarken, İşçi Ücretleri Durağan

Oxfam, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde yayımladığı yeni raporla küresel gelir eşitsizliğini dikkat çekici verilerle gözler önüne serdi.

Raporda belirtilenlere göre, 2019’dan bu yana CEO maaşları enflasyona göre düzeltilmiş haliyle yüzde 50 oranında artarken, işçilerin ortalama ücretleri ise sadece yüzde 0,9 yükseldi.

2024’te dünya genelinde ortalama bir CEO’nun yıllık maaşı 4,3 milyon dolara ulaşırken, milyarderlerin bir saat içinde kazandığı para, bir işçinin bir yılda kazandığından fazla oldu.

Oxfam’ın S&P Capital IQ verilerine dayanan analizine göre, CEO maaşlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında İrlanda 6,7 milyon dolar, Almanya ise 4,7 milyon dolarla ilk sıralarda yer alıyor. Güney Afrika’da ortalama CEO maaşı 1,6 milyon dolar iken Hindistan’da 2 milyon dolar seviyesinde kaydedildi.

Raporda ayrıca, milyarderlerin geçen yıl toplamda 206 milyar dolar yeni servet kazandığı belirtildi. Bu da saat başına yaklaşık 23,500 dolara denk gelmektedir.

Süper Zenginlere Yüksek Vergi Talebi

Oxfam Genel Direktörü Amitabh Behar, “Her yıl aynı çarpık tabloyu görüyoruz: CEO maaşları patlıyor, işçi ücretleri ise yerinde sayıyor. Bu bir sistem arızası değil, sistemin tam da bu şekilde çalışması için tasarlanmış hali” sözleriyle durumu değerlendirdi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luc Triangle ise “Çalışanlar, milyarderlerin demokrasiyi sabote ettiği bir düzene karşı, adil vergilendirme, güçlü kamu hizmetleri ve insanca ücret talep ediyor. Bu talepler radikal değil; adil bir toplumun temeli” diyerek daha eşitlikçi bir yapı çağrısında bulundu.

Oxfam ve ITUC, süper zenginlere yüzde 75’e varan gelir vergisi getirilmesi, asgari ücretlerin enflasyona göre yeniden belirlenmesi ve sendikal hakların korunması için hükümetlere çağrıda bulundu.

Related Posts

Emek ve Dayanışma Günü’nde kent içi raylı sistem hatları ücretsiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde (yarın) Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı’nın ücretsiz olarak hizmet vereceğini duyurdu.

Temu’da fiyatlar arttı: Vergiler yüzde 145’e çıktı

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, ABD’ye gönderilen ürünler için ‘ithalat ücreti’ adı altında yaklaşık yüzde 145 oranında ek maliyet getirmeye başladı.

Donald Trump’ın ilk 100 günü küresel ekonomiyi nasıl etkiledi? Küresel resesyon riski çok yüksek!

Piyasalarda ticaret müzakerelerindeki iyimserlikle bir toparlanma görülse de ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk 100 gününün ardından yatırımcılar varlık fiyatlarının sürdürülebilirliği konusunda temkinli. Belirsiz politika ortamı, bazı yatırımcıları farklı varlıklara yönelmeye itiyor. ABD ekonomisinin geleceğine yönelik endişeler ise satış dalgalarına yol açtı.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir